turkeys-fans.forumgratuit.ro
turkeys-fans.forumgratuit.ro
turkeys-fans.forumgratuit.ro
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
turkeys-fans.forumgratuit.ro

seriale si filme turcesti ,coreene si telenouvele
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Distribuiţi | 
 

 Flori pentru case si gradini

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul
AutorMesaj
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyDum Mar 04, 2012 11:58 pm

Flori pentru case si gradini


Ultima editare efectuata de catre utzy in Dum Feb 03, 2013 3:51 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:00 am

NARCISA (Narcissus) sau Coprina

Pentru o gradina de primavara este greu de imaginat ca narcisele sa lipseasca din peisaj. Narcisa sau Coprina cum mai este cunoscuta popular, este o floare foarte raspandita la noi, o intalnim in parcuri, in gradinile particulare, in jardinierele de la ferestre, etc. Deseori o intalnim crescuta salbatic pe marginea drumurilor sau pe campuri. Celebritatea ei este egalata in perioada de inflorire doar de lalele sau zambile.

Flori  pentru case si gradini  Narcise-in-gradina-Narcissus-sau-Coprina

Descrierea plantei
Se cunosc foarte multe varietati ale narcisei care se comercializeaza, cu inaltimi de la cele mai pitice, care ating 7 cm sau la cele mari de 50-60 cm. Florile cu forme diferite, dar usor de recunoscut pot fi, de la obisnuitele narcise albe si galbene, pana la cele portocalii, galben pal, roz sau chiar si rosu. Florile narcisei sunt dispuse in varful tulpinei si ating dimensiuni de 2-7 cm.
Perioada de inflorire a narciselor debuteaza in februarie si poate tine pana in luna mai la anumite varietati.

Locul in gradina
Narcisa este o planta foarte rezistenta, motiv pentru care bulbii rezista peste iarna in pamant. Prefera orice tip de sol, iar locurile ideale in gradina sunt cele insorite, descoperite.

Narcisele pitice pot fi utilizate pentru ghivece, jardiniere, straturi sau borduri, iar narcisele cu talia mai mare pot fi cultivate in straturi, grupuri, borduri sau chiar direct in gazon.

Cultivarea si inmultirea narciselor
Bulbii se planteaza imediat dupa cumparare in lunile august-octombrie. Gropile de plantare au dimensiuni de 5-7 cm si la distante de 10-20 cm, in functie de talia narcisei. De la an la an, narcisele se intind in palcuri mari si se recomanda separarea lor doar daca este necesar si o data la cativa ani.
Din punct de vedere estetic se recomanda gruparea narciselor cu alte plante care infloresc in aceeasi perioada: Brandusa, Vioreaua, Laleaua, Panselutele sau Anemonele.

Flori  pentru case si gradini  Narcissus-150x150Flori  pentru case si gradini  Narcise-150x150Flori  pentru case si gradini  Narcisa-Coprina-150x150
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:02 am

BRANDUSA DE PRIMAVARA (Crocus)

Infloreste dupa ghiocei si inainte de lalele, fiind una dintre cele mai timpurii flori de primavara. Varietati ale brandusei infloresc inca din ianuarie.

Flori  pentru case si gradini  Brandusa-de-primavara-Crocus-300x300

Descrierea plantei
Brandusa de primavara rasare din bulbi mici ca toate plantele perene cu bulbi care infloresc in lunile friguroase. Frunzele si florile brandusei apar in acelasi timp. Frunzele sunt alungite si foarte subtiri si prezinta o dunga alba. Florile brandusei infloresc deasupra frunzelor si prezinta o forma de cupa. In functie de variatea branduselor, florile pot fi albe, mov, galbene, purpurii sau vargate.
Dimensiunile plantei – frunzele pana la 20 cm, iar florile pana la 10 cm.

Locul in gradina
Brandusele prefera un sol bine drenat in locurile insorite ale gradinii sau la umbra copacilor si arbustilor din gradina. Este de preferat plantarea in straturi si brazde pentru a avea o pata de culoare in primele luni ale anului in gradina.

Cultivarea si inmultirea brandusei de primavara
Bulbii de brandusa cei mai raspanditi in comert sunt hibrizi olandezi cu flori de culoare mov sau galben. Bulbii se planteaza toamna in gropi cu adancimi de 5-7 cm si la distante intre plante de 5 cm. Dupa caderea frunzelor bulbii pot fi separati si replantati imediat pentru inmultire.

BRANDUSA DE TOAMNA (Colchicum)

Infloreste de la sfarsitul verii si in primele luni de toamna. In ciuda denumirii populare nu se inrudeste cu Brandusa de primavara (Crocus). Este o planta otravitoare.

Flori  pentru case si gradini  Brandusa-de-toamna-Colchicum-300x300

Descrierea plantei
Bulbii brandusii de toamna sunt mult mai mari decat in cazul Crocusului. Florile in forma de cupa apar toamna, au culoarea lila, roz si se ofilesc inainte de venirea frigului. Frunzele brandusei de toamna sunt verzi, lucioase si late cu dimensiuni de pana la 20 cm.

Locul in gradina
Brandusa de toamna prefera solurile bine drenate si ingrasate, in locurile insorite ale gradinii sau in semi-umbra. Covoarele cu flori de branduse de toamna sunt neasemuite in gradina.

Cultivarea si inmultirea brandusei de toamna
Bulbii se planteaza vara in gropi sapate la 10 cm adancime si la o distanta de 10-15 cm. Dupa caderea frunzelor bulbii pot fi separati si replantati imediat pentru inmultire.


Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:08 am

PASSIFLORA sau ”floarea pasiunii”

Când auzim vorbindu-se despre ”fructul pasiunii”, puţini ştiu despre ce e vorba în realitate. Dacă e fruct sau… altceva! Ei bine, există acest fruct, şi chiar e considerată una din cele mai gustoase poame exotice. Dar pentru a ajunge aici, trebuie să existe o plantă – despre care vom vorbi pe larg în acest articol – care să ofere rodul. Iar florile ei sunt de o incredibilă şi luxuriantă frumuseţe!\

Flori  pentru case si gradini  Passiflora-floarea-pasiunii-floarea-ceas

Legenda

Povestea începe în urmă cu mai bine de 400 de ani, în micuţa chilie a lui Jacomo Bosio… Cărturarul e întrerupt din studiu de un călugăr, care venise de departe, pentru a-i arăta nişte desene cu o floare de o frumuseţe ieşită din comun. Lui Bosio nu îi vine să creadă că o aşa ”bijuterie” poate exista în realitate, astfel că cere mai multe dovezi.

După ce primeşte mai multe desene şi mărturii din partea altor călugări care au văzut-o, se hotărăşte să arate întregii Europe PASSIFLORA sau ”floarea pasiunii”. Cele mai frumoase sortimente au umplut imediat curtea regelui Spaniei, toţi fiind fascinaţi de planta ce avea să se răspândească în toată Europa. De mai bine de un secol, câteva soiuri de Passiflora ajung şi la noi în ţară, fiind cultivată ca plantă decorativă, în grădină sau în ghivece. La noi mai e denumită ”floarea ceas”, pentru că arată întocmai, ba chiar are secundar, minutar şi ”ac” ce indică ora.
Originară din America de Sud, passiflora este aclimatizată cu succes şi în Europa. Spectaculoasa plantă a suscitat dintotdeauna o mare pasiune pentru grădinari şi cercetătorii speciilor botanice, şi asta mai ales pentru că multe din speciile ei din pădurea tropicală a Americii de Sud sunt ameninţate de dispariţie.

Flori  pentru case si gradini  Floarea-pasiunii1

Descriere

Este o plantă agăţătoare, cu tulpini şi ramificaţii simple, prevăzute cu cârcei. Are frunze lobate sau digitate. Frumoasele flori mari, parfumate, cu până la 6 cm în diametru, apar la capătul frunzelor. Au 5 petale, 5 sepale, 5 stamine, corola “filament” şi un pistil. Fructele sunt comestibile, aromate, răcoritoare, bogate în vitamina C şi… afrodisiace! Înmultirea se face prin seminţe sau prin butaşi, vara. Toamna, se poate tăia până la 15 cm înălţime pentru a fi mai bine protejată de frig.

Indicaţii terapeutice

Passiflora e unul din cele mai importante remedii într-o categorie de afecţiuni pe cât de delicate, pe atât de răspândite în zilele noastre: tulburările emoţionale. În ceea ce priveşte insomnia, această floare unică are o eficienţă greu de egalat, întrucât funcţionează ca un somnifer. Tratamentul este pe bază de capsule din extract de passiflora, care se administrează înainte de culcare. Aceleaşi pastile naturale mai sunt utile în tratarea atacurilor de panică, anxietăţii, acceselor de furie, ba chiar şi în cazul dependenţei de droguri! Studii clinice, făcute pe consumatorii de stupefiante arată că extractul de Passiflora este eficient contra dependenţei de heroină, morfină şi haşiş.
Şi nu în ultimul rând trebuie să punctăm proprietăţile afrodisiace ale “florii pasiunii”.

Flori  pentru case si gradini  Floarea-pasiunii-Passiflora
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:14 am

Cultura busuiocului

Cultivarea busuiocului

E recomandat ca busuiocul sa fie cultivat în soluri bogate în humus, uşoare şi bine drenate. Cel mai bine se dezvoltă într-o zonă însorită a grădinii, dar busuiocul poate fi cultivat şi în ghiveci.

Semanarea busuiocului in grădină se realizeaza în luna martie. Se recomanda un semanat pe straturi îngrăşate cu gunoi de grajd. La aproximativ 1-2 săptămani de la semănare busuiocul trebuie să răsară. La mijlocul lunii mai se răresc plantulele la 20 -25 cm distanţă una de alta

Flori  pentru case si gradini  Busuiocul-1

În regiunile mai reci răsadurile trebuiesc protejate de frig pănă la începutul lunii iunie. Pot fi semănate în ghivece şi atunci cand se încălzeşte vremea (peste 10ºC, caci busuiocul nu suportă temperaturi mai scăzute) pot fi mutate în grădină.

Plantele se dezvoltă optim la temperaturi cuprinse între 20-25ºC, dar suportă şi temperaturi mai ridicate.

În perioada de dezvoltare a plantei solul trebuie aerat şi plivit.

Înflorirea plantei are loc în lunile iulie-august

Dacă dorim îndesirea plantei se pot tăia varfurile vegetative.

Recoltarea busuiocului

Se taie tulpina plantei proaspăt inflorite puţin deasupra solului şi se usucă în locuri umbroase. La depozitare busuiocul trebuie ferit de lumină şi umiditate.

Pentru a folosi busuiocul in salate putem recolta doar cateva din frunzele tinere, lasand planta să se dezvolte în continuare.

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:16 am

FLOAREA DE PIATRA

Floarea de piatra (Portulaca grandiflora) este intalnita in gradini sub forma unui covor multicolor. Foarte robusta, se planteaza in exterior si se intinde cu usurinta in gradina. Este cultivata ca planta anuala, este o planta pitica, 10-20 centimetri inaltime si foarte divers colorata.

Flori  pentru case si gradini  Flori-de-piatra

Conditiile de mediu

Portulaca este putin pretentioasa in privinta solului, accepta soluri pe care, in mod normal, alte plante nu ar supravietui, de aici ii vine si denumirea de floarea de piatra. Prefera zonele insorite din gradina, marginea aleilor, realizand borduri viu colorate. Este deasemenea o planta ideala pentru jardinierele de la ferestre. Iubeste mult soarele, chiar si in orele foarte calduroase. Spre seara florile se inchid, urmand sa se redeschida dimineata o data cu primele raze de soare.

Inflorirea

Infloreste pe toata durata verii din luna mai pana tarziu in octombrie asigurand un covor coloristic pentru o perioada indelungata. Fiind o planta iubitoare de soare, in verile cele mai calduroase apar florile cele mai frumoase. Florile sunt renumite pentru varietatea paletei de culori: alb, rosu, roz, portocaliu, galben si mov. Tolereaza seceta, dar necesita udatul regulat pentru inflorire.

Flori  pentru case si gradini  Florile-de-piatra

Inmultirea florilor de piatra

Inmultirea se realizeaza prin seminte. Se seamana in luna martie in ladite iar in aprilie se transplanteaza in gradina. Semanantul se poate realiza si direct in gradina, dar semintele vor incolti atunci cand temperatura de afara le va fi prielnica. De la an la an, semintele cazute in gradina rasar, necesitand doar udare. Suprafata semanata cu flori de piatra se extinde foarte repede. Deci o data semanate veti avea flori de piatra ani la randul in gradina.

Flori  pentru case si gradini  Floarea-de-piatraPortulaca-Grandiflora

Sfaturi utile

* Floarea de piatra se uda rar. Udatul din abundenta nu ii este favorabil.
* Umbra favorizarea dezvoltarea plantei, dar nu si inflorirea ei, deci cat mai mult soare.
* Cand sapati gradina primavara, feriti locul unde au fost flori de piatra in anul anterior
* Daca iti doresti doar anumite culori in gradina, cumpara rasaduri deja inflorite
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:32 am

Laleaua

Primele atestari ale existentei lalelelor dateaza acum mii de ani, lalelele fiind localizate in zona paralelei de 40 grade latitudine nordica, intre Europa si China.
Existenta lalelelor nu se datoreaza numai olandezilor, care au facut din aceasta floare nu nu numai un simbol national ci si o obsesie. Astfel lalelele au fost apreciate si in alte zone.

In Imperiul Otoman, in timpul lui Suleiman I, lalelele au devenit flori intens cultivate deoarece erau pe placul sultanului. In perioada lui Ahmed al III-lea, laleaua a devenit un simbol al bogatiei, iar cultivarea si vanzarea acestei flori era reglemntata de legi stricte. Se spune ca, în acele timpuri, laleaua era considerata a fi mai valoroasă decat viata. Perioada lui Ahmed al III-lea mai este cunoscuta ca si “Era lalelelor”.

Flori  pentru case si gradini  Lalele

Primul festival al lalelelor dateaza de la inceputul anilor 1700 fiind organizat de turci, perioada in care olandezii abia incercau cultivarea acestei flori.

Sosirea lalelei in Europa – a doua jumatate a sec. al XVI-lea. Clusius a cultivat primele lalele primite in Gradinile Medicinale din Praga.
In 1593, Clusius se refugiaza in Olanda si cultiva colectia sa de lalele in Gradina Botanica din Leiden. In aceasta perioada creste foarte mult popularitatea lalelei, pe fondul raritatii ei in Europa.

Laleaua a devenit astfel o floare apreciata, foarte cautata si a inceput sa fie din ce mai mult cultivata. Lalelele au fost la inceput cultivate din curiozitate, fiind un hobby a oamenilor foarte bogati si se comercializau numai intre pasionati si horticultori, insa fascinaţia oamenilor din acea vreme pentru lalele au dat acestor flori o valoare din ce in ce mai mare.

Incepand cu anul 1630 lalelele au devenit un bun comercial pentru care se plateau sume mari de bani, olandezii tranzactionau bulbi din specii rare la sume exorbintante pentru acea vreme. In timp insa, pe masura extinderii cultivarii lalelelor, preturile de tranzactionare a bulbilor a scazut.

Datorita importantei pe care oamenii au acordat-o lalelelor, laleaua a patruns nu numai in gradinile oamenilor ci si in viata lor. Multi pictori, in special olandezi au dedicat operele lor lalelei, muzicieni, poeti, etc. Au aparut gradini botanice, parcuri dedicate lalelelor, expozitii, targuri, obiective turistice, monumente inchinate lalelei. Cu timpul suprafetele cultivate cu lalele au crescut, in prezent principalul producator mondial de lalele fiind Olanda, tara care si-a insusit si numele de “Tara lalelelor”.

Flori  pentru case si gradini  Laleaua
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 12:34 am

Flori  pentru case si gradini  1-laleaua-neagra-din-gradina-vesela
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 2:10 am

Trandafir japonez

Trandafirul japonez se cultiva intr-un ghiveci suficient de mare ce trebuie tinut la lumina, in casa. Foarte importanta este caldura.



Variatiile mari de temperatura din interior dauneaza foarte mult plantei, astfel frunzele si florile incep sa cada. Daca peste noapte temperatura scade simtitor bobocii se opresc din inflorire Nici temperaturile foarte ridicate nu sunt indicate.



Udarea trebuie realizata ritmic, astfel incat sa nu existe perioade cand pamantul in ghiveci sa fie uscat sau din contra sa fie imbibat cu apa. Apa ce inunda planta determina distrugerea radacinilor.



Expunerea la lumina foarte puternica un timp indelungat, ce depaseste 2-3 ore, poate sa dauneze. Urmariti aspectul plantei si mutati ghiveciul daca observati ca expunerea la lumina foarte puternica un timp prea lung i-a daunat.



Trandafirul japonez poate fi ajutat prin intrebuintarea ingrasamintelor, potasiul si fosforul favorizand aparitia unor flori viguroase.



Flori  pentru case si gradini  Trandafir%20japonez
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 2:10 am

Flori  pentru case si gradini  1000496_poza_1162599526
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 2:11 am

Flori  pentru case si gradini  Trandafir_japonez
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 2:11 am

Flori  pentru case si gradini  Image_13133
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyLun Mar 05, 2012 2:11 am

Flori  pentru case si gradini  Trandafir_japonez_41_L
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyDum Mar 25, 2012 12:18 am

Regina noptii (Nicotiana)

Flori  pentru case si gradini  225x169_019084-regina-noptii

Frumusetea ei este fermecatoare, iar mirosul ei te seduce. Nicotiana, sau Regina Noptii , este o floare care castiga din ce in ce mai mult simpatia cultivatorilor. Infrumuseteaza gradinile cu trompetele colorate ale florilor, care atrag coloniile de fluturi. Regina noptii este o planta apreciata pentru statura impresionanata si pentru parfumul delicios pe care il emana la lasarea serii.


Origine

Putini stiu, insa Regina Noptii este o planta din care se obtine tutunul, mai precis din frunzele acesteia. In multe parti ale lumii, Regina Noptii este cultivata pentru productia de tutun. Numele de Nicotiana i-a fost dat in onoarea lui Jean Nicot, ambasadorul Frantei in Portugalia, care in 1559 a trimis la curtea regala a Caterinei de Medici cateva plante din aceasta specie pentru a fi folosita in scopuri medicinale.

Istorie

Istoria acestei plante oranmentale este eclipsata de relatarile despre specia de Regina Noptii din care se obtinea tutunul. Calatorii din Lumea Noua au adus tutunul si in celelalte colturi ale lumii. In anul 1800, Regina Noptii a castigat popularitate in randul gradinarilor, datorita frumusetii florilor si mirosului imbatator. In America si in Anglia, Regina Noptii cunoaste adevartul succes. In Anglia, in epoca Victoriana, Nicotiana era cultivata in parcuri si gradini publice, pentru frumsuete si in special pentru mirosul nemaiintalnit.

Regina Noptii a fost si o planta adulata de scriitori si poetii, care au facut adeseori referire la ea in operele lor. Forma de stea sau trompeta a florilor si mirosul fermecator al acestei plante, i-au facut pe scriitori sa creeze adevarate povesti de dragoste al caror martor tacut erau florile de Regina Noptii.

Descriere

Regina Noptii este o planta originara din America de Sud, si foarte apreciata in lumea intreaga. Aceasta floarea indulceste aerul de seara al verilor caniculare. Regina Noptii este o planta perena, destul de inalta, putand ajunge la o inaltime de peste 1 metru, cu flori de diverse culori, de la alb, si rosu, pana la roz, mov sau galben. Aceste plante sunt cunoscute pentru mirosul pe care il emana la lasarea serii, insa exista si specii care infloresc in timpul zilei si nu au miros deloc. Aceste plante sunt otravitoare daca sunt ingerate.

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyDum Mar 25, 2012 12:21 am

Caprifoiul, cunoscut si sub denumirea de Mana Maicii Domnului, este o planta cataratoare decorativa cu flori

Flori  pentru case si gradini  225x169_084641-parfumeaza-ti-gradina-cu-caprifoi-lonicera

Speciile din genul Lonicera sunt cultivate de obicei sustinute de un zid sau de un gard, iar Lonicera japonica este printre cele mai apreciate varietati . Odata ajuns la maturitate, caprifoiul ofera flori parfumate ce vor incanta orice vizitator in gradina ta.


Cultivare si ingrijire

Caprifoiul nu este o planta mofturoasa, prefera zonele in care este expusa direct la soare, dar creste bine si in penumbra. Solul nu este foarte important, dar cele mai multe varietati cresc cel mai bine in sol cu pH neutru si drenaj bun. Se planteaza primavara, in martie-aprilie si infloreste de obicei in perioada aprilie-august.

Imbogateste pamantul cu un ingrasamant organic (gunoi de grajd bine putrezit sau compost) si asigura-te ca Lonicera are umezeala suficienta, fara ca radacinile sale sa fie umede in mod constant. Aplicarea unui ingrasamant de uz general primavara poate ajuta plantele sa creasca mai viguros.

Taierea nu este necesara la multe varietati de caprifoi , dar poate fi realizata primavara, inainte de inflorire si incurajeaza cresterea viguroasa. Taie crengile uscate si asigura-te ca planta creste fara aglomerari de crengi in anumite zone. In cazul varietatilor care infloresc pe ramurile tinere, cum este Lonicera periclymenum, poti scurta aceste ramuri cu o treime imediat dupa caderea florilor.

Inmultirea caprifoiului

Caprifoiul se inmulteste prin seminte sau butasi. Prelevarea butasilor poate fi facuta primavara si vara (cu o lungime de 7,5-10 cm), dar si toamna (20-30 cm). Plantati temporar intr-un amestec de nisip si turba, butasii pot fi plantati in gradina in primavara urmatoare, iar planta ajunge la maturitate in doar doi ani.


Boli si daunatori

Cele mai multe varietati de caprifoi sunt rezistente in fata daunatorilor si a bolilor, dar pot fi afectate in unele perioade.

Afidele pot ataca mugurii proaspeti ai plantei, iar caprifoiul necesita aplicarea unui insecticid sistemic, mai ales pe partea inferioara a frunzelor.

Fainarea, boala provocata de ciuperca Erysiphe polygoni, acopera frunzele si mugurii cu o pulbere albicioasa. Fungicidele pe baza de sulf au cel mai bun efect impotriva acestei probleme.


Varietati de caprifoi

Lonicera japonica, cea mai cultivata varietate de caprifoi, creste rapid pana la o inaltime de 10 metri. Frunzele de culoare verde inchis sunt puse in valoare de florile albe si parfumate care tin de primavara pana vara.

Lonicera henryi, varietate mereu verde, produce flori de o culoare rosiatica, iar toamna planta produce bobite de culoare mov inchis.

Lonicera sempervivens, isi pierde frunzele iarna, dar primavara ofera flori purpurii, urmate de fructe de culoare portocalie sau rosiatica.

Lonicera priclymenum, este una dintre varietatile cele mai viguroase, care produce flori albe si galbene in timpul verii si bobite rosii toamna. Planta ajunge pana la o inaltime de 7 m.



Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Sept 28, 2012 8:51 pm

Geranium

Flori  pentru case si gradini  Geranium

Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie


Genul Geranium cuprinde peste 400 de specii de plante erbacee anuale, bianuale sau perene. Prefera locurile insorite, dar sunt rezistente le inghet si suporta bine temperaturile scazute si zapada. Au frunze verde-mat sau gri si flori formate din 5 petale, 5 sepale si 10 stamine, de la roz pal la purpuriu.

Cultivare: Plantele se adapteaza la orice tip de teren, preferandu-le, totusi, pe cele calcaroase, racoroase si permeabile. Vara, pentru a prelungi perioada de inflorire, se inlatura florile ofilite. Acum udarea trebuie sa fie bogata. O data pe luna se administreaza un ingrasamant, utilizandu-se doar jumatate din doza prescrisa pe ambalaj.
Toamna se reteaza tulpinile de la nivelul coletului. Dupa acesta operatiune se raresc udarile si nu se mai administreaza ingrasaminte.

Reproducere: Se inmultesc prin insamantare sau divizare a tufelor. Insamantarea se efectueaza primavara, direct pe terenul din gradina sau in locuri speciale. Butasirea se realizeaza prin ingropare

Pericole: Limacsul este cel mai de teama adversar. Acesta ataca si plantele vecine. Se poate evita apropierea lui prin momeli otravite.

Specii si soiuri: Geranium argenteum, Geranuim cinereum, Geranium subcaulescens, Geranium himalayense, Geranium ibericum, Geranium macrorrhizum, Geranium phaeum, Geranium pretense, Geranium sylvaticum, Geranium Wallichianum.
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Sept 28, 2012 8:53 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyDum Feb 03, 2013 3:51 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 2:45 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 2:46 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 2:47 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 2:59 pm

UDAREA CORECTA A PLANTELOR CE DAU VIATA LOCUINTEI TALE

Detalii aici: http://www.gradinamea.ro/Udarea_corecta_a_plantelor_ce_dau_viata_locuintei_tale_7062_539_1.html
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 3:04 pm

Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 3:04 pm


APA DE LA ROBINET SI PLANTELE DE INTERIOR

Detalii aici: http://www.gradinamea.ro/Apa_de_la_robinet_si_plantele_de_interior_9146_539_1.html
Sus In jos
utzy
utzy
Administrator
Administrator

Mesaje : 52510
Data de inscriere : 10/11/2011
Varsta : 56

Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  EmptyVin Feb 08, 2013 3:14 pm

Sus In jos

Continut sponsorizat



Flori  pentru case si gradini  Empty
MesajSubiect: Re: Flori pentru case si gradini    Flori  pentru case si gradini  Empty

Sus In jos
 

Flori pentru case si gradini

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 

 Subiecte similare

-
» Gradini si parcuri
» Case de vis
» Idei pentru casa si bucatarie
» Cu drag pentru mingiierea sufletului !
» Florile placere pentru ochi si suflet II
Pagina 1 din 5Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
turkeys-fans.forumgratuit.ro  :: Diverse :: Cafenea-Non-Stop-